Miodowe gofry z sosem czekoladowym

Magdalena
Obiad
13.03.2019 9:39
Miodowe gofry z sosem czekoladowym

Sos czekoladowy: - 1 szklanka wody - 1/2 szklanki miodu – u mnie lawendowy miód hiszpański Huzar - 1/2 szklanki cukru - 3/4 szklanki kakao – u mnie ekologiczne kakao w proszku z Boliwii - 60 g gorzkiej czekolady (dobrej jakości) – u mnie Czekolada szlachetna gorzka Noir Przygotowanie: Sos czekoladowy: Gofry (u mnie małe) kroimy na pół tworząc wygodne trójkąty, idealne do maczania w sosie czekoladowym. Składniki: - 2 szklanki mąki - 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka (osobno białka i żółtka) - 1 łyżka płynnego miodu – u mnie lawendowy miód hiszpański Huzar - 1/3 szklanki oleju - 2 szklanki mleka - opcjonalnie ulubiony aromat – u mnie cytrynowy lub waniliowy (dziś pominęłam ze względu na użycie lawendowego miodu) Miodowe gofry z sosem czekoladowym Pyszne gofry słodzone miodem z domowym sosem czekoladowym, to u nas numer jeden nie jednego spotkania. Gofry możecie również podać na obiad w słodszej wersji 😉 Większe gofry można pokroić na więcej części lub po prostu polać sosem. Tak przygotowany sos sprawdzi się również do deserów, naleśników, a nawet klusek na parze (pampuchów).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/miodowe-gofry-z-sosem-czekoladowym/