Domowy kebab drobiowy z piekarnika - absolutny HIT

Obiad
01.02.2019 11:53
Domowy kebab drobiowy z piekarnika - absolutny HIT

Składniki: 1 duży filet z kurczaka (ok. 400g) 3 duże nogi z kurczaka samo mięso bez skóry i kości (ok. 500-600 g) 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 3/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki suszonego czosnku 4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu, nie mylić z kminkiem) 1 duża cebula 3 patyczki do szaszłyków Mięso umyć, osuszyć i pokroić ostrym nożem w cienkie kotlety. Wbijać od dołu tak, żeby ostry czubek patyczka był skierowany ku górze (przebijając cebulę uważać na place) –na te patyczki nadziewać mięso, dociskając do cebuli i budując z tych kotletów kebab. Czas pieczenia liczyć od chwili, gdy piekarnik osiągnie temperaturę 180 C (grzanie góra-dół bez termoobiegu, aby nie przesuszyć mięsa) i piec na dolnej półce przez 80-90 minut tak, aby mięso upiekło się w środku. Przykryć folią spożywczą i przełożyć do lodówki na minimum 30 minut, a najlepiej całą noc (mięso można od razu nadziać na patyki – instrukcja poniżej i wstawić do lodówki, w ten sposób czeka gotowe do pieczenia). Cebulę przekroić na pół w poprzek, jedną z połówek ułożyć na talerzu i wbić w nią patyczki –pionowo. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić na kilka minut, żeby mięso odpoczęło, soki się uspokoiły i nie wypłynęły podczas krojenia, dzięki czemu mięso będzie bardziej soczyste. Kebab przygotowałam z filetu i nóg z kurczaka, ale można również wykorzystać pierś z indyka. Do podania idealny jest również lekki sos czosnkowy : jogurt naturalny gęsty (180g) 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Domowy kebab drobiowy z piekarnika jest obłędnie pyszny, prosty do przygotowania i na pewno zachwyci Was równie mocno. Zajrzyjcie również na serwis fajnegotowanie.pl , gdzie znajdziecie ciekawe przepisy na siostrzaną potrawę kebaba – gyros : ) Każdy kawałek mięsa natrzeć dokładnie olejem, aby przyprawy lepiej do niego przylgnęły i mięso nie przesuszyło się podczas pieczenia. Po kilku minutach pokroić ostrym nożem, w cienkie paseczki albo takie paski, na jakie mamy ochotę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/domowy-kebab-z-piekarnika/