Schab pieczony na ryżu

Ewa
Obiad
15.01.2019 9:43
Schab pieczony na ryżu

passaty pomidorowej 300 – 400 g ryżu długoziarnistego lub parboiled 1 duża zielona papryka 1-2 czerwone papryki 1 duża cebula 3 – 3 i 1/2 szkl. Początkowo chciałam robić w naczyniu żaroodpornym, ale bałam się, że musiałabym mięso układać w nim na zakładkę, więc wybrałam większą formę. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do czasu aż ryż będzie miękki, a mięso upieczone (przez około 1-1,5 godziny). Polecam dla 6 głodnych osób:) 6 kotletów schabowych (ok 500 g) 1 i 1/2 – 2 szkl. Następnie wlewamy passatę pomidorową – smażymy na małym ogniu przez 3-4 minuty. Jak to jednak mówią, nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło…. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy mięso (do lekkiego zrumienienia). Muszę powiedzieć, że danie to robiłam z duszą na ramieniu… Na dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego lub blaszki do pieczenia wsypujemy suchy ryż. Bałam się, że będzie go za dużo, ale ….. Mniej więcej w połowie pieczenia, kiedy ryż wchłonie już cały płyn, podlewamy go pozostałym bulionem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2019/01/15/schab-pieczony-na-ryzu/