Placki ziemniaczano-dyniowe z sosem pieczarkowym

Karol
Obiad
12.01.2019 15:58
Placki ziemniaczano-dyniowe z sosem pieczarkowym

Jak wykonać przepis na – Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Placki ziemniaczano-dyniowe z sosem pieczarkowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Są niezwykle delikatne, lekko słodkie szczególnie jak dodamy pieczoną dynię i przyznam się, że najadłem się zanim skończyłem smażyć, bo nie mogłem się oprzeć i wyjadałem je, czekając na kolejne, prosto z talerza, na którym je odsączałem. Były placki z dyni na słodko teraz na ostro i tym razem placki ziemniaczano-dyniowe z sosem pieczarkowym. Doskonale nadają się również do podania z serkiem na słono, jak i można je wcinać z jogurtem na słodko. Szklimy cebulę na oleju, dodajemy pieczarki, doprawiamy sola pieprzem i estragonem i smażymy, aż płyn z pieczarek w większości odparuje. Tylko nie można przesadzić z ilością tłuszczu do smażenia i dobrze je po smażeniu odsączyć, dlatego też radzę formować małe placuszki, by łatwiej było je przewracać. Nakładając łyżką na patelnię i uklepując, smażymy placki na oleju. Odsączamy placki z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kosapopatelni.pl/placki-ziemniaczano-dyniowe-z-sosem-pieczarkowym/