Pierożki z kapustą i grzybami + jak przechowywać pierogi i uszka

Magdalena
Obiad
17.12.2018 11:02
Pierożki z kapustą i grzybami + jak przechowywać pierogi i uszka

Składniki: Farsz: - 500 g kapusty kiszonej (najlepiej domowej) - 50 g suszonych grzybów - 1 cebula (u mnie czerwona) - 2 liście laurowe - 2-3 ziela angielskie - świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku - niewielka ilość oleju do smażenia Ciasto: - 500 g mąki pszennej typ 450 - 1 płaska łyżeczka soli - 1 łyżeczka oleju - 280 ml ciepłej wody Zamrożone uszka z grzybami przekładam (każdą porcję) do torebki na mrożonki – u mnie torebki na mrożonki z suwakiem Stella. Możecie również skorzystać z przepisu na ciasto z jajkami na mące typ 500 – przepis znajdziecie tutaj Przygotowanie: Farsz: Pierożki z kapustą i grzybami + jak przechowywać pierogi i uszka Dziś polecam Wam pyszne pierożki z kapustą i grzybami idealne do czerwonego barszczu. Ja wykonałam wersję mini, ale z powodzeniem możecie przygotować z poniższego przepisu większe pierożki. U mnie dziś wszystko było wykonane w pośpiechu, więc pierożki nie grzeszą urodą 😉 U mnie dziś wszystko było wykonane w pośpiechu, więc pierożki nie grzeszą urodą 😉 Kapustę kiszoną zalewamy wodą do przykrycia i gotujemy około 1 godziny do miękkości z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Na święta polecam Wam jednak świąteczny barszcz z pieczonych buraków (wychodzi naprawdę pyszny) Pierogi i uszka (np. z tego przepisu) możecie śmiało przygotować wcześniej i zamrozić je. Odstawiamy do namoczenia (u mnie na noc, ale minimum 1-2 godziny). Jak? Po ugotowaniu każdą partię pierożków/uszek studzę na sitku lekko przelewając je chłodną wodą. Następnie gotujemy grzyby w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem do miękkości. Następnie układam na plastikowej tacy w małych odstępach. Cebule drobno kroimy i szklimy na oleju. Na początku ciasto mieszamy za pomocą drewnianej łyżki/szpatułki. Następnie wkładam uszka z tacą do zamrażalnika.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/pierozki-z-kapusta-i-grzybami-jak-przechowywac-pierogi-i-uszka/