Szynka pieczona w rękawie

Magdalena
Obiad
11.12.2018 19:13
Szynka pieczona w rękawie

W małej miseczce mieszamy majeranek, starty na drobnych oczkach czosnek (lub przeciśnięty przez praskę), sól, świeżo mielony pieprz (u mnie około 4 przekręcenia młynka, można dać ciut więcej), zmiażdżone w moździerzu ziele angielskie, pokruszone lub zmiażdżone w moździerzu liście laurowe i olej. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej bez kości (ja dziś piekłam mniejszy kawałek, ale podaję proporcję na 1 kg) 3 pełne łyżeczki majeranku 4-5 ząbków czosnku 1 i 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju 5 kulek ziela angielskiego 6 liści laurowych świeżo mielony czarny pieprz Wystarczy ją najpierw zamarynować (najlepiej dzień wcześniej, zostawiamy szynkę na noc w lodówce), a potem upiec w rękawie. Z zasady w rękawie pieczemy około 50 minut na każdy kilogram mięsa, a bez rękawa około godziny. Zawiązujemy końce, a rękaw przebijamy w 5-6 miejscach (w rękawach Stella mamy od razu odpowiednie do tego tasiemki i dołączony patyczek). Tak przygotowaną szynkę zostawiamy w lodówce w celu schłodzenia. Szynka pieczona w rękawie Aromatyczna, prosta w przygotowaniu pyszna domowa szynka. Mieszanką nacieramy dokładnie naszą szynkę (w razie potrzeby można dodać ciut więcej oleju). Czas pieczenia może być różny w zależności od wielkości porcji i piekarnika. Tak przygotowaną szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, a następnie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). W domu zawsze mam zapas rękawów do pieczenia Stella.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/szynka-pieczona-w-rekawie/