Klopsiki w sosie śmietanowo musztardowym

Alina
Obiad
03.12.2018 16:26
Klopsiki w sosie śmietanowo musztardowym

Składniki: - Klopsiki: - około 500 g mięsa mielonego z łopatki - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 jajko surowe - 3-4 łyżki bułki tartej - 1 łyżeczka musztardy dijon - 0,5 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego - 1 łyżeczka pieprzu ziołowego - sól do smaku - pieprz świeżo mielony do smaku - Dodatkowo: - około 0,5 l bulionu - 1 szkl śmietany kremówki 30% - 1 łyżeczka musztardy dijon - olej kokosowy do smażenia - 4 gniazda makaronu tagliatelle - mąka do obtaczania Cebulę pokroić w kostkę i razem z pokrojonym w plasterki czosnkiem podsmażyć na złoto na niewielkiej ilości oleju. Jeśli danie podajemy od razu możemy makaron przełożyć do klopsików i wymieszać lub makaron przełożyć na talerz i polać sosem z klopsikami. Klopsiki zalać bulionem wlać kremówkę dodać musztardę wymieszać i gotować na niewielkim ogniu około 10-15 minut do zredukowania i zgęstnienia sosu. Obtoczyć w mące i podsmażyć z wszystkich stron na rozgrzanym oleju.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ala-piecze.blogspot.com/2018/11/klopsiki-w-sosie-smietanowo-musztardowym.html