Jak ugotować ryż?

Anna
Obiad
15.11.2018 11:53
Jak ugotować ryż?

1 porcja ryżu na 2 porcji wody, gdy ryż ma być lekko klejący np. do obiadu, w tym przypadku go nie płuczę i wrzucam go do zimnej wody. Do gotowania ryżu ogólnie stosuję zasadę: 1 porcja ryżu na 1,5 porcji wody, gdy ryż ma być na sypko. Ze względu na różne rodzaje ryżu i jego jakość może się jednak czasami zdarzyć, że ryż po ugotowaniu nie jest taki, jakbyśmy tego chcieli. Do gotującej się lekko osolonej wody (1/2 łyżeczki soli) wrzucić ryż i od momentu zagotowania się gotować bez mieszania 10 minut pod przykryciem na minimalnej mocy palnika. Ryż najlepiej gotować pod przykryciem w niezbyt dużym garnku o grubym dnie i raczej wąskim, gdyż z szerokiego szybciej paruje woda i ryż może się łatwo przypalić. Wiem, że można dodać łyżeczkę oleju, aby ryż się nie sklejał, ja jednak go nie dodaję, gdyż olej zmienia nieco smak ryżu. Proporcje do gotowania: 1 porcja ryżu na 1,5 porcji wody do ryżu basmati i jaśminowego, do brązowego dodać nieco więcej wody.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gotujwdomu.blogspot.com/2018/11/jak-ugotowac-ryz.html