Czwartek: Polędwiczka adob

Agnieszka
Obiad
04.10.2018 10:09
Czwartek: Polędwiczka adob

Składniki: 2 małe polędwiczki lub jedna duża (około 600 g) 6 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki wytrawnego wina lub łyżka octu winnego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano suszonego 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Adobo to popularna w krajach latynoskich niesamowicie aromatyczna i wyrazista przyprawa zrobiona na bazie czosnku, oregano, pieprzu, papryki, soli/sosu sojowego i oliwy. Wytrzyj ręcznikiem papierowym polędwiczki, oczyść z błonek, włóż do czosnkowej marynaty, dokładnie obtocz pastą, a następnie zamknij w szczelnym pojemniku, lub przykryj naczynie folią plastikową. Liczba porcji: 2 Od Filipin, przez Hiszpanię, Portugalię, Meksyk, po Portoryko – wszędzie spotkacie adobo i wszędzie powiedzą Wam, że jest to od wieków lokalna przyprawa i sposób traktowania mięsa. W przeszłości rzeczywiście używano jej do konserwowania mięsa, obecnie pasta jest powszechnie stosowaną przyprawą w krajach hiszpańskojęzycznych. Występuje w różnych lokalnych odmianach i wariacjach, może mieć postać pasty, albo sosu, być paląca jak ogień albo łagodna. Sposoby przyrządzania mięsa też są różne: można upiec w całości, potem pokroić i podsmażyć na złoto. W stosunku do oryginalnej receptury z Eatingwell dodaliśmy dwie łyżki wina, które dodatkowo zmiękcza mięso. Adobo z tego przepisu jest gęste, ma postać pasty, która doskonale przylega do mięsa. Krok 1 Zmiksuj w mikserze na gładką pastę czosnek, wino, oliwę, oregano, paprykę i sól. Przyprawą można traktować wieprzowinę, doskonale czuje się w niej kurczak oraz ryba. Jest to mieszanka ostrych przypraw, ziół i czosnku oraz wina lub octu. To samo można usłyszeć od Portorykańczyków, choć wieprzowina i kurczaki pojawiły się tu dopiero wraz z hiszpańskimi kolonistami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/7789-2/