Śródziemnomorska zapiekanka a'la Musaka

Obiad
01.09.2018 14:00
Śródziemnomorska zapiekanka a'la Musaka

1 średni bakłażan 1 nieduża cukinia 4 duże ziemniaki 500 ml soku wielowarzywnego 1/2 pęczka koperku 3 dymki ze szczypiorem sól morska pieprz czarny cynamon mielony oliwa z oliwek do skropienia blaszki 250 g sera ricotta 130 g sera gouda 45 g sera Złoty Lazur Najpierw umyłam i osuszyłam warzywa, ziemniaki obrałam ze skórki. Blaszkę wysmarowałam oliwą, ułożyłam na dnie ziemniaki, na nie rozsypałam 1/3 startego sera i 1/3 plastrów cukinii, zalałam 330 ml soku warzywnego - takiego z butelki, miałam Dawtona, bo według mnie są jednymi z lepszych na rynku - posoliłam i oprószyłam pieprzem. Teraz ułożyłam łyżeczką ricottę na całej powierzchni, posypałam cebulką ze szczypiorkiem i koperkiem oraz 1/3 sera gouda. Podróże małe i duże Dzięcioł czarny Uwielbiam Musakę grecką, z pysznym, soczystym bakłażanem i pachnącymi pomidorami ale dziś moja wariacja na temat, czyli trochę lżej ale tak samo pysznie. Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut aż ser na górze ładnie się zrumienił. Ziemniaki pokroiłam w cienkie plastry, starłam na tarce o grubych oczkach ser gouda, twardy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.mojemaleczarowanie.pl/2018/09/srodziemnomorska-zapiekanka-ala-musaka.html