CZWARTEK: KREWETKI KUNG PAO

Agnieszka
Obiad
02.08.2018 7:41
CZWARTEK: KREWETKI KUNG PAO

Przepis pochodzi z bloga dinneratthezoo.com Składniki: 250 g krewetek, najlepiej surowych, obranych z pancerzyków 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 1 żółta papryka pokrojona w kostkę 1 zielona papryka pokrojona w kostkę Mała główka brokuła lub połowa główki podzielona na różyczki Papryczka chili (ilość według uznania) 1/2 szklanki orzeszków ziemnych Mała cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane lub starte na tarce 2 łyżki oleju roślinnego Sezam do posypania potrawy Sos 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej 1 łyżka sosu hoi sin Przygotowanie: Krok 3 Wlej na patelnię drugą łyżkę oleju, wysyp na niego orzeszki ziemne i smaż na dość ostrym ogniu, aż lekko się przyrumienią. Występuje w różnych wersjach, w zależności od regionu, ale standardowo składa się z kurczaka, papryki i orzeszków ziemnych lub ziarenek nerkowca. W miseczce wymieszaj dwie łyżki sosu sojowego, oleju sezamowego, cukru, wody z łyżką sosu hoi sin. Ważnym składnikiem Kung Pao są orzeszki – podsmażone na gorący oleju, aromatyzujące całe danie, przyjemnie chrupkie podczas jedzenia, stojące w kontrze do miękkich, usmażonych warzyw. Krok 2 Na szerokiej patelni lub w woku mocno rozgrzej łyżkę oleju. Liczba porcji: 2 Niezwykle popularne danie w całych Chinach, szczególnie w Syczuanie, skąd się wywodzi. Standardowo jest to danie z kurczakiem, ale czasem zamiast niego występują krewetki – to wersja szybsza do zrobienia, którą dzisiaj Wam polecamy. Jeśli orzeszki kojarzą ci się z oglądałem meczu lub filmu to czas zmienić przyzwyczajenia. Wrzuć na patelnię krewetki i szybko przesmaż aż zmienią kolor na różowy. Autorstwo przypisuje się Ding Baozenowi, XIX-wiecznemu wysokiemu urzędnikowi na służbie cesarzy z dynastii Qing, gubernatorowi Syczuanu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/czwartek-krewetki-kung-pao/