Spaghetti z pulpecikami (LOW FODMAP, gluten free, lactose free)

Dagmara
Obiad
26.07.2018 10:08
Spaghetti z pulpecikami (LOW FODMAP, gluten free, lactose free)

Składniki na pulpeciki (dla 3-4 osób): 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz do smaku Składniki na sos: 250 g przecieru pomidorowego 1 pomidor, pokrojony w kostkę 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii szczypta cukru sól, pieprz do smaku 3 łyżki oliwy z oliwek Drugim krokiem: przygotowanie listy zakupów PRZED udaniem się do sklepu, żeby nie stać jak kołek między półkami i nie zastanawiać się co ja tam miałam kupić..? Trzecim: znalezienie i zaopatrzenie się w przekąski, które mogę jeść między głównymi posiłkami. Dodatkowo: bezglutenowe spaghetti parmezan (opcjonalnie - produkt o bardzo niskiej zawartości laktozy, odpowiedni dla diety FODMAP w małych ilościach) parmezan (opcjonalnie - produkt o bardzo niskiej zawartości laktozy, odpowiedni dla diety FODMAP w małych ilościach) CZAS PRZYGOTOWANIA: 25-30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Z jednej strony miałam przytyć, z drugiej strony miałam zastosować się do diety wykluczającej całe mnóstwo produktów (listę produktów dozwolonych i niedozwolonych na diecie FODMAP znajdziecie TUTAJ), w tym gluten, laktozę, tłuste potrawy, cebulę, czosnek i większość słodyczy. Po baardzo długiej przerwie powracam do Was z nowymi przepisami, które są odpowiednie nie tylko dla osób nie jedzących glutenu i laktozy, ale przede wszystkim są skierowane do tych, którzy cierpią na IBS (zespół jelita drażliwego, nerwica jelit - więcej informacji, czym jest IBS znajdziecie TUTAJ). Po pierwszych kilku dniach okazało się, że schudłam jeszcze bardziej (o zgrozo!), bo nie mogłam odnaleźć się w tych wszystkich zakazach i nakazach. W tym czasie zaczęłam odczuwać bardzo dokuczliwe dolegliwości ze strony układu pokarmowego, które z tygodnia na tydzień nasilały się. Po kupieniu czegoś okazywało się, że nie mogę tego zjeść, bo źle doczytałam etykietę, albo że kupiłam składniki kompletnie niepasujące do siebie, albo że danego dnia będę poza domem. Drugim było stosowanie DIETY FODMAP, czyli diety z małą ilością (lub całkowitym brakiem) Fermentujących Oligo-, Di-, Monosacharydów And Polioli, które są współodpowiedzialne za dolegliwości u osób cierpiących na IBS (więcej informacji, czym jest dieta FODMAP znajdziecie TUTAJ). Przez ostatnie miesiące w moim życiu wszystko wywróciło się do góry nogami, przez co zaczęłam jeść bardzo niezdrowo i nieregularnie, a dodatkowo przez stres schudłam 7 kilogramów i mam sporą niedowagę. Mądrzejsza o te kilka kroków i bogatsza o pół kg ;) chcę podzielić się z Wami moim pierwszym przepisem LOW FODMAP. W związku z diagnozą miałam zastosować się do kilku zaleceń. Pierwszym krokiem do sukcesu okazało się skrupulatne planowanie wszystkich posiłków, najlepiej na kilka dni do przodu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2018/07/spaghetti-z-pulpecikami-low-fodmap.html