Pierogi pieczone z wędzonym pstrągiem

Agnieszka
Obiad
16.01.2018 10:31
Pierogi pieczone z wędzonym pstrągiem

Składniki: - Wędzony pstrąg - 1 duży ziemniak - Mała cebula czerwona - 2 pomidory - Natka pietruszki - 2 łyżki masła - Sól, pieprz Ciasto: - 2 szklanki mąki - Jajko plus jajko lub żółtko do posmarowania pierogów - 4 łyżki oliwy - 1 1/2 łyżeczka suszonych drożdży - 1/3 łyżeczki soli - 1/4 łyżeczki cukru - 9-10 łyżek cieplej wody Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od ciasta. Ciasto podziel na 6 części (albo na 4 jeśli chcesz zrobić naprawdę duże pierogi), uformuj w kulki i rozwałkuj każdą na bardzo cienki placek. Uformuj z ciasta kulę i przełóż z powrotem do misy, posmaruj z wierzchu oliwą, szczelnie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Zamiast niego użyliśmy naszego ulubionego przepisu na ciasto z południa Włoch – identycznego jak na pizzę, ale z dodatkiem jajka. Mamy dla Was zupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli tworzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Po pierwsze zmieniliśmy ciasto, które w oryginale robione jest jak klasyczne ciasto na quiche, czyli z dużą ilością tłuszczu (u nas tego nie ma). Pomysł na to danie jest inspirowany przepisem Thoma Keridge’a, brytyjskiego szefa kuchni (i zdobywcy dwóch gwiazdek Michellina), na tradycyjne, walijskie pierogi, w lekko zmienionej formie. Sprawdź też przepis na calzone z warzywami i chorizo – idealne do zagospodarowania resztek z lodówki. Liczba łyżek wody w przepisie jest umowna, bo ostateczny efekt, jeśli chodzi o wilgotność zależy od wielkości jajka – duże w większym stopniu nawilży ciasto. Poziom trudności: średni Czas: 1,5 h (z czego 1 h to czas na odpoczywanie ciasta) Szacowany koszt dla 2 osób: około 19 zł Wstaw do pieca nagrzanego na 180 stopni na około 20 minut, albo aż mocno się przyrumienią. Zobacz też całe menu na tydzień – ryby i owoce morza, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Na środek placka połóż plastry ziemniaka z cebulą, kawałki wędzonej ryby i jeden-dwa pomidorki koktajlowe (lub cząstki pokrojonego pomidora). Pierogi przekłóż na kratkę i przykryj ściereczką, żeby chwilę odpoczęły, a znajdująca się wewnątrz nich para nawilżyła ciasto. Rozgrzej bardzo mocno patelnię, zwilż pierogi wodą, połóż na patelni, przykryj pokrywką i podgrzewaj ze 2 minuty. Dodaj plastry ziemniaka i smaż przez kolejne 5 minut na dość intensywnym ogniu, aż warzywa będą już tylko lekko twarde. W miseczce, w pięciu łyżeczkach cieplej wody, rozpuść łyżeczkę drożdży oraz 1/4 łyżeczki cukru. Przełóż ciasto na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiaj 2-3 minuty.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/wtorek-pieczone-pierogi-z-pstragiem/