Pappardelle w sosie dyniowo-winnym z kurczakiem

Dagmara
Makarony
05.11.2015 12:50
Pappardelle w sosie dyniowo-winnym z kurczakiem

Składniki na 4 porcje: 2 łyżki oleju 2 szalotki, drobno posiekane 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 2 piersi z kurczaka pokrojone w małą kostkę 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1 szklanka puree z dyni 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/4 -1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy dla koloru sól, świeżo mielony pieprz Pyszny, rozpływający cię w ustach, delikatny i bardzo szybki w przygotowaniu makaron z kurczakiem w sosie z puree z dyni i białego wina. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną szalotkę i smażymy na małym/średnim ogniu, aż cebulka zmięknie około 5 minut. 2. W między czasie przygotowujemy makaron - gotujemy go 3 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Zmniejszamy ogień, dodajemy puree z dyni, doprawiamy bazylią, papryką i kurkumą, dokładnie mieszamy. Zwiększamy ogień i gotujemy ostatnie 5 minut, aż sos zgęstnieje i oblepi makaron.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/11/pappardelle-w-sosie-dyniowym-z.html