stir fry z fasolką szparagową i kurczakiem

Jacek
Makarony
17.08.2015 14:14
stir fry z fasolką szparagową i kurczakiem

Składniki

- 250-300g piersi z kurczaka

- 300g fasolki szparagowej zielonej lub żółtej

- 1/2 małej czerwonej papryki

- 1 mała cebula

- kilkanaście pieczarek

- 300-400g makaronu tagliatelle

- 2 łyżki miodu

- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego

- 1 limonka

- sól i pieprz

Przepis

- marynata: sos sojowy (2 łyżki), miód (2 łyżki) i sok z połowy limonki dokładnie mieszamy

- fasolkę szparagową gotujemy kilka minut by pozostała al dente i przelewamy zimną wodą

- makaron gotujemy i pozostawiamy na durszlaku do ocieknięcia

- pieczarki podsmażamy na patelni, aż nieco zmiękną i odstawiamy

- pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na dosyć duże kawałki

- rozgrzewamy olej na patelni, podsmażamy kurczaka kilka minut

- do kurczaka dodajemy paprykę i cebulę, mieszając smażymy kilka minut

- dodajemy fasolkę oraz pieczarki i smażymy kolejne 2-3 minuty

- wlewamy marynatę, opruszamy pieprzem, mieszamy dokładnie

- po 2-3 minutach dodajemy ugotowane tagliatelle, mieszamy i czekamy, aż makaron nabierze temperatury

- podajemy skrapiając sokiem z limonki

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną