Kokardki zapiekane pod beszamelem wg Anny Starmach

Anna
Makarony
27.11.2014 9:52
Kokardki zapiekane pod beszamelem wg Anny Starmach

Przepis

Szukając inspiracji do dzisiejszego posta, skorzystałam z książki Anny Starmach "Pysznie 25". Przepisy w niej zawarte są bardzo proste, co może nieco mylić, gdyż smak... smak jest po prostu boski. Jako, że uwielbiam zapiekanki z makaronem, ta idealnie wpasowała się w mój gust.

Potrzebne nam:

*300g makaronu kokardki

*na sos z mięsem:

- 300g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego

- 1 cebula

- 3 ząbki czosnku

- 400 ml passaty pomidorowej

- tymianek, oregano

*sos beszamelowy:

- niecałe 2 łyżki masła

- 2 łyżki mąki

- 400 ml mleka

- sól i pieprz

- szczypta gałki muszkatołowej

- 50 g tartego parmezanu

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie, tak by pozostał lekko twardy. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i przysmażyć na głębokiej patelni na odrobinie oliwy. Po chwili dołożyć mięso i smażyć około 7 minut (aż zmieni kolor). Dodać passatę, po czym całość doprawić do smaku.

Przygotować sos beszamelowy. W małym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać. Następnie bardzo powoli wlewać mleko i mieszać cały czas rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji.Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Na dno naczynia żaroodpornego wlać 2-3 łyżki beszamelu, przykryć połową makaronu. Przykryć go połową sosu z mięsem i połową sosu beszamelowego. Wsypać resztę makaronu i polać pozostałymi sosami. Wierzch wysypać tartym serem.

Zapiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną