Makaron z pietruszką i bazylią

Ewelina
Makarony
04.08.2014 12:12
Makaron z pietruszką i bazylią

Przepis

Co będzie potrzebne:

1 pęczek pietruszki

½ pęczka dorodnej bazylii

2 ząbki czosnku

50 ml oliwy z oliwek

kilka łyżek orzechów nerkowca, piniowych lub ziemnych (mogą być solone)

kilka łyżek tartego sera jak Parmezan (opcjonalnie)

1 łyżka soku z cytryny

sól do smaku

kolorowy mielony pieprz do smaku

1/2 opakowania pomidorków cherry

Jak wykonać;

Pietruszkę umyć, listki i miękkie łodyżki włożyć do blendera. Podobnie z bazylią. Dolać oliwę, sok z cytryny, dodać obrane ząbki czosnku, orzechy, ser, szczyptę soli, pieprzu i miksować chwilę do czasu aż składniki się połączą. Sos jest gotowy

Makaron typu spaghetti ugotować wg upodobania lub przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu połączyć w garnku lub misie z sosem, dobrze wymieszać i wykładać porcje na oddzielne talerze. Pomidorki cherry pokroić na połówki lub ćwiartki włożyć do misy z makaronem. Delikatnie wymieszać. Można również delikatnie całość posypać dodatkowo parmezanem i posiekaną pietruszką, ale nie ma takiej potrzeby.

Danie na babski wieczór idealne.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną