MAKARON Z PIECZONYMI WARZYWAMI I BOCZNIAKAMI

Agnieszka
Makarony
30.09.2020 17:13
MAKARON Z PIECZONYMI WARZYWAMI I BOCZNIAKAMI

Danie inspirowane przepisem z cooking.nytimes.com Składniki: ½ opakowania makaronu pełnoziarnistego, albo według uznania ½ główki kalafiora 1 puszka cieciorki 400 g Dwie garści pomidorków koktajlowych Kilka boczniaków Garść migdałów 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka tymianku ½ łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) Danie najlepiej zrobić z makaronu z mąki pełnoziarnistej, albo gryczanej – świetnie łączy się z pieczonymi, dymnymi warzywami i boczniakami. Łatwe Liczba porcji: 2 Jedno z tych niepozornych, nieoczywistych dań, których człowiek, będąc w restauracji, pewnie z karty by nie wybrał. Krok 3 Po wrzuceniu makaronu wstaw na kuchenkę patelnię lub szeroki rondel, rozgrzej i wsyp na nią umyte pomidorki. Wlej wodę na patelnię z warzywami, wrzuć do nich makaron i wymieszaj całość. Trzymaj patelnię przez chwilę na ogniu do czasu, aż woda odparuje i zmieni się w emulsję. Krok 4 Wyjmij warzywa z piekarnika, dodaj do warzyw na patelni. ½ szklanki tartego parmezanu 2 łyżki masła 1 łyżka oleju Kilka łyżek siekanej pietruszki Praż na dość mocnym ogniu bez tłuszczu, aż zaczną się podpiekać. Zadanie można sobie jeszcze ułatwić piekąc wszystkie składniki w piekarniku, łącznie z grzybami. Zacznij rozgniatać pomidorki, żeby wydobyć z nich sok i żeby zmiękły. W połowie pieczenia warzyw zagotuj wodę w garnku, wrzuć makaron. Odcedź makaron, zachowując pół szklanki wody z gotowania. Potem wystarczy wymieszać warzywa z makaronem i gotowe.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/makaron-z-pieczonymi-warzywami-i-boczniakami/