Cannelloni z mięsem w sosie pomidorowym

Makarony
16.05.2020 13:10
Cannelloni z mięsem w sosie pomidorowym

Na patelni rozgrzewamy oliwę (trzymamy ją na małym ogniu) i wrzucamy na nią cały, nieobrany ząbek czosnku. Składniki Sos mięsny 30 dag mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowo-wołowego) 130 g kremowego serka (np. ricotta, może być również mascarpone) 2 mięsiste pomidory mała cebula ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy szklanka passaty pomidorowej kilka listków świeżej bazylii* 2-3 Sos pozostawiamy na kilkanaście minut na małym ogniu bez przykrycia, aby ewentualny nadmiar płynu odparował. Kiedy już dobrze się podsmaży, to na patelnię dodajemy posiekany czosnek, passatę i zioła (łodyżek świeżego tymianku nie dodajemy, tylko listki). Sos pomidorowy puszka pomidorów (krojonych lub w całości) ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek pół łyżeczki suszonego oregano i bazylii sól i pieprz do smaku szczypta cukru Wydawać by się mogło, że ta potrawa niewiele się różni od KLASYCZNEJ LASAGNE, ale jednak forma i odrobinę inny sos mięsny sprawiają, że cannelloni czymś zupełnie innym i zdecydowanie warto go spróbować. Sos pomidorowy W małym garnku rozgrzewamy oliwę i wlewamy pomidory z puszki, a następnie przeciskamy ząbek czosnku do nich. Przed podaniem i pokrojeniem cannelloni odstawiamy na kilka minut, aby wszystkie soki się uspokoiły. Dodatkowo 10-15 rurek makaronu cannelloni 50 g tartego żółtego sera (najlepiej twardy np. parmezan lub Grana Padano) kulka mozzarelli * świeże zioła można zastąpić suszonymi (wtedy dodajemy ich po około łyżeczce) Po tym czasie, na wierzchu układamy plastry mozzarelli i zapiekamy bez przykrycia jeszcze 10 minut. Kiedy oliwa jest już rozgrzana, to wrzucamy cebulę i szklimy ją przez chwilę, a czosnek wyciągamy z patelni, obieramy z łupinki i drobniutko siekamy. Na napełnione rurki wylewamy resztę sosu pomidorowego, a następnie rozsmarowujemy na tym beszamel. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 25 minut. Owszem, składa się z kilku elementów, ale każdy z nich jest dość prosty w wykonaniu. Rurki makaronu moczymy w wodzie i każdą nadziewamy mięsnym sosem, a następnie układamy je na sosie ciasno obok siebie. Najwięcej czasu wymaga mięso, które powinno się dusić na małym ogniu. Po tym czasie blendujemy sos na gładko i sprawdzamy smaki i ewentualnie jeszcze go doprawiamy. Tym razem zapiekanka cannelloni, czyli makaronowymi grubymi rurkami z mięsnym nadzieniem, a wszystko skryte pod sosem pomidorowym, serem i beszamelem. Beszamel duża łyżka masła łyżka mąki ok. szklanki zimnego mleka szczypta gałki muszkatołowej szczypta suszonego tymianku sól i pieprz do smaku Liczba porcji 4 porcje Wartości odżywcze w porcji Kalorie: 685 Białko: 36,8 g Tłuszcz: 39,5 g Węglowodany: 49,8 g Przygotowanie

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://analizasmaku.pl/cannelloni-z-miesem/