Yakisoba - smazony japoński makaron z krewetkami i kurczakiem

Martyna
Makarony
25.10.2019 20:32
Yakisoba - smazony japoński makaron z krewetkami i kurczakiem

Składniki: – 300g krewetek – 1 łyżka sosu sojowego – 1 łyżeczka ocet jabłkowy – 200g kurczaka – 300g makaronu ramen (lub inny) – 15ml oleju sezamowego – 5ml oleju chili (lub szczypta chili) – 1 plaster imbiru 0,5cm – 1 cebula – 1 czerwona papryka – 1 zielona papryka – 40ml sosu ostrygowego – 1 ząbek czosnku – 100g kiełków fasoli mung – sezam do posypania Jeżeli używamy krewetek nieobranych , musimy pozbyć się ich pancerzy i odcinamy głowę (filmik jak to zrobić, znajdziecie tutaj), a następnie przy pomocy noża wykonujemy nacięcie wzdłuż karku krewetki, po zewnętrznej, wypukłej jej stronie i dokładnie wyjmujemy czarną, niekiedy bezbarwną żyłkę (jelito) z całej długości krewetki. Cebulę kroimy w piórka, a obie papryki w 1cm paski. Na dużej patelni rozgrzewamy olej sezamowy i olej chili (lub szczyptę chili), dodajemy imbir, smażymy. Imbir ścieramy na tarce o małych oczkach lub kroimy w drobną kostkę. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię, mieszamy, chwilę podsmażamy i rozdzielamy na talerze. A dzisiaj, tak przy piątku, mam dla Was genialny przepis na dość szybki w przygotowaniu obiad. Można zanurzyć je w letniej wodzie na ok. 20 minut, by przyspieszyć proces rozmrażania. Jeżeli używamy obranych krewetek, sprawdzamy, czy są dokładnie oczyszczone (wykonujemy nacięcie i sprawdzamy czy jelito jest usunięte).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/yakisoba-smazony-japonski-makaron-krewetkami-kurczakiem/