Spaghetti z pesto

Anna
Makarony
25.10.2019 14:48
Spaghetti z pesto

Składniki: - 1 duża doniczka bazylii, - 1 ząbek czosnku, - ok. 70 ml oliwy z oliwek (extra vergine), - ok. 10 g tartego Parmezanu/Grana Padano lub innego twardego sera np. Bursztyn, - ok. 2 łyżki orzeszków pinii (prażonych na suchej patelni), - świeżo zmielona sól morska i czarny pieprz (do smaku), - 400 g spaghetti, - 400 g spaghetti, Wykonanie: Orzeszki prażymy na suchej patelni do zarumienienia. Wszystkie składniki utrzeć w moździerzu lub zmiksować w blenderze, tak aby powstały małe drobinki składników, na koniec doprawić solą morską i pieprzem. Wykłady na talerz, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy jeszcze odrobiną parmezanu lub innego twardego tartego sera. Makaron spaghetti gotujemy w dobrze osolonej wodzie na al dente (ok. 10 min).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://anamarisworld.blogspot.com/2019/10/spaghetti-z-pesto.html