Pad thai z filetem z łososia

Picante-
Makarony
16.10.2019 10:13
Pad thai z filetem z łososia

Składniki: - 200 g makaronu ryżowego wstążki - około 200 g filetu z łososia - garść orzeszków ziemnych - 1 jajko - 1 dymka - około 100 g ugotowanej na parze zielonej fasolki szparagowej (lub np. groszku cukrowego, borkuła itp.) - 2 łyżki pasty tamaryndowej - 1 łyżka sosu rybnego - 1 łyżka cukru trzcinowego - 1 papryczka chilli - 2 łyżki oleju sezamowego - 3 łyżki sosu sojowego - 1 łyżeczka miodu - pieprz Wykonanie: Makaron zalewamy zimną wodą, moczymy około 15 minut, a następnie odcedzamy. Przed Wami popularny street food - pad thai, czyli smażony makarony ryżowy z warzywami, najczęściej podaje się go z krewetkami, kurczakiem lub tofu, ale ja mam dla Was nieco odmienną wersję z porządną porcja łososia. Sos sojowy mieszamy z miodem i pieprzem, smarujemy nim filet z łososia, a następnie smażymy go na patelni lub pieczemy w piekarniku. Na patelni/woku rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego, dodajemy posiekaną chilli, makarony ryżowy, wbijamy jajko oraz mieszankę z pastą tamaryndową.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://picante-jalapeno.blogspot.com/2019/10/pad-thai-z-filetem-z-ososia.html