WTOREK: BUCATINI ALL’AMATRICIANA

Agnieszka
Makarony
20.11.2018 8:01
WTOREK: BUCATINI ALL’AMATRICIANA

Wrzuć na rozgrzany tłuszcz boczek i smaż na średnim ogniu aż tłuszcz cały się wytopi się a z boczku zrobią się chrupkie skwarki – około 5 minut.. Przełóż makaron szczypcami na patelnię z sosem, dolej do niego pół szklanki wody, w której gotowało się bucatini, podkręć temperaturę i gotuj sos na dużym ogniu, mieszając, przez minutę. Charakterystyczną cechą amatriciano jest to, że makaron gotuje się w wodzie tylko do momentu kiedy jest mocno al dente, a następnie dogotowuje w sosie. Przepis pochodzi z serwisu seriouseats.com Składniki: 1 łyżka oleju 100 g wędzonego boczku drobno pokrojonego 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 2 puszki całych pomidorów razem z zalewą Mała garść makaronu bucatini Szklanka tartego pecorino, lub parmezanu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: I jeszcze jeden składnik, bez której tylko cacio a pepe, czyli makaron najprostszy na świecie z pieprzem i serem, może się obejść – guanciale. Zamienniki Do sosu matriciana (w rzymskim dialekcie matriciana) można podać spaghetti, choć bardzo popularne jest bucatini, czyli długi, cienki makaron pusty w środku. Nazwa potrawy wzięła się od miejscowi Amatrice w rejonie Lazio, gdzie oryginalnie powstała i skąd trafiła do Rzymu stając się jedną z emblematycznych potraw miejscowej kuchni. Drobno pokrojone smaży się długo na patelni aż do całkowitego wytopienia tłuszczu, który następnie stanowi podstawę zawiesistego sosu. Podawaj makaron z serem w osobnej miseczce do posypania wedle uznania. W makaronie amatriciana sos jest pomidorowy, gotowany krótko, ale niesamowicie esencjonalny i pożywny. Guanciale można zastąpić zwykłym boczkiem wędzonym albo panchettą, choć Włosi, nie tylko w Rzymie, standardowo używają podgardla. Bucatini amatriciana to jedno z najpopularniejszych dań w Rzymie. Łatwe Liczba porcji: 2 Cztery są główne pasty kuchni rzymskiej (nie tej starożytnej, ale mieszkańców Rzymu): amatriciana, carbonara, gricia oraz cacio e pepe.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/wtorek-bucatini-allamatriciana/