Makaron w kremowym sosie z łososiem

Małgorzata
Makarony
29.08.2018 20:08
Makaron w kremowym sosie z łososiem

Składniki

Sos

  1. 400 g filetu łososia
  2. 300 g śmietany kremówki
  3. 2 łyżki tartego parmezanu
  4. 2 szalotki
  5. 2 ząbki czosnku
  6. 1 łyżka masła 82%
  7. ½ pęczka świeżego kopru
  8. ½ łyżeczki soku z cytryny
  9. ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
  10. sól

Dodatkowo

  1. 250 g makaronu farfalle *
  2. 2 łyżki parmezanu
  3. 2 łyżki świeżego, posiekanego kopru

Przepis

  1. Szalotkę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę i smażymy, aby szalotka się zeszkliła. Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy i chwilę smażymy. Dodajemy łososia pokrojonego w większą kostkę. Całość zalewamy śmietanką i dodajemy parmezan. Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut. W międzyczasie sos doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Pod koniec gotowania dodajemy świeżo posiekany koperek. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pamiętajmy, aby makaron pozostał al dente. Jeśli sos jest zbyt gęsty możemy dolać odrobinę wody z gotowania makaronu. Makaron łączymy z sosem, delikatnie mieszamy i wykładamy na talerze. Wierzch posypujemy parmezanem i świeżym koperkiem.
  2. * użyłam naturalnie barwionego makaronu Farfalle Arcobaleno Rainbow Bowties

Notes

  1. - pamiętajmy, aby do dania użyć szerokiego makaronu np. pappardelle, aby sos dokładnie go oblepił, a nie pozostał na dnie talerza
  2. - danie świetnie uzupełni wino ze szczepu pinot noir czy cabernet franc
  3. - łosoś bałtycki czy atlantycki jest gatunkiem zagrożonym. Warto więc wybrać łososia pacyficznego, którego populacja nie jest zagrożona wyginięciem i posiada certyfikat MSC
Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną