Poniedziałek: Penne alla vodka

Agnieszka
Makarony
09.04.2018 8:41
Poniedziałek: Penne alla vodka

Sos 2 łyżki oliwy 1 duża cebula posiekana w kostkę 4 ząbki czosnku posiekane w plasterki 2 puszki całych pomidorów 1 szklanka wódki Małe opakowanie śmietanki (opcjonalnie) Krok 5 Na 15 minut przed końcem pieczenia zagotuj wodę w garnku – około 3 szklanek. Krok 6 Kiedy makaron się gotuje, rozgrzej suchą patelnię, wyłóż na nią plastry prosciutto i praż, aż szynka stanie się chrupiąca. Liczba porcji: 2 (plus sos do zamrożenia na kolejne 4 porcje) Składniki: 200 g makaronu rurki Wypróbuj też super prostych przepisów na 4 wegetariańskie lunche z makaronem. Krok 1 Rozgrzej w rondlu oliwę i wsyp na nią cebulę i czosnek. Dodaj do niego peperoncino i zmiksuj w malakserze lub ręcznym robotem na gładki sos. Makaron z wódką – pasta alla vodka – jest wręcz genialnym daniem. Na minutę przed końcem gotowania, wsyp do makaronu mrożony groszek a później odcedź całość. Przykryj rondel i wstaw do piekarnika (jeśli nie masz żaroodpornej pokrywki, przelej sos do naczynia żaroodpornego ze szczelną pokrywką) i piecz przez godzinę. Krok 3 Wlej do rondla wódkę i gotuj około 5 minut, aż połowa płynu odparuje. Smaż, aż cebula zmięknie – około 8 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/poniedzialek-penne-alla-vodka/