Środa: Zucchini z pulpecikami w sosie pomidorowym

Agnieszka
Makarony
14.03.2018 7:10
Środa: Zucchini z pulpecikami w sosie pomidorowym

Składniki: 2 średnie cukinie 2 łyżki siekanej pietruszki do posypania 2 łyżki tartego parmezanu do posypania Na pulpeciki: 250 g mielonego indyka 1/4 szklanki tartego parmezanu 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 2 łyżki siekanej świeżej pietruszki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Liczba porcji: dla 2 osób Zucchini dobre dla aktywnych Są na świecie rzeczy, o których się filozofom nie śniło, a jedną z nich jest z pewnością spaghetti z cukini, czyli zucchini z pulpecikami z indyka w sosie pomidorowym. Zobacz też całe menu na tydzień z daniami idealnymi na lunch do pracy i dla osób, które ćwiczą. Na sos: 2 opakowania passaty pomidorowej (2×400 g) 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku Ułóż na talerzu zucchini, wyłóż na makaron sos z pulpetami, posyp siekaną pietruszką i parmezanem. Smaż ok. 2 minuty, pilnuj żeby czosnek się nie przypalił, bo stanie się gorzki i popsuje smak sosu. Wyjmij masę mięsną z lodówki, zwilż ręce olejem i formuj w dłoniach niewielkie kulki, wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszce do pieczenia. Mięso z indyka pełne białka, warzywa i lekki sos sprawiają, że jest to potrawa uwielbiana przez fitmenów, którzy planują posiłki. Zucchini z pulpecikami z indyka w sosie pomidorowym Z pewnością znajdzies przepisy na zucchini, czyli udawane spaghetti cukiniowe, zalecające wcześniejsze krótkie obsmażenie makaroników. Dodaj tarty parmezan i wyrabiaj całość przez 2-3 minuty, aż mięso stanie się gładkie i zwarte. Spiralizatorem lub maszynką ze specjalnym ostrzem (obieraczką) pokój cukinię na cienkie paseczki w kształcie spaghetti. Dlatego idealnie spełnia się w roli bazy potrawy, która łatwo daje się aromatyzować. Smaż całość do 2 minut, tak aby składniki się połączyły. Przykryj rondel pokrywką i doprowadź do wrzenia, a potem gotuj na bardzo niewielkim ogniu przez 20 minut. Nadaje się do odgrzewania, co czyni je idealnym na lunch do pracy. Odstaw do lodówki na 15 minut. Przyrządzisz je w 30 minut i łatwo zapakujesz do pojemnika. Dopraw sos – dodaj sól i pieprz oraz łyżkę miodu żeby przełamać smak. Krok 5 Wyjmij pulpeciki z pieca i przełóż do sosu pomidorowego. – to bardzo proste danie, które jednocześnie jest pełne smaku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/sroda-zucchini-z-pulpecikami-z-indyka-w-sosie-pomidorowym/