Ciasto ze szpinakiem Zielony mech

Bez Cebuli
Ciasta
25.11.2015 10:01
Ciasto ze szpinakiem Zielony mech

Do przygotowania ciasta potrzebujemy: - 450 g mrożonego szpinaku - 4 jajka - 1 szklankę oleju - 2,5 szklanki mąki wrocławskiej - 1 szklankę cukru - 1 cukier waniliowy - 1 łyżeczkę olejku waniliowego (ekstraktu) - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 owoc granatu - tortownicę - mikser - blender Do przygotowania masy potrzebujemy: - 400 ml (2 opakowania) śmietanki kremówki 30% - 2 łyżeczki cukru pudru - 1 galaretkę cytrynową - 1 szklankę wrzątku 1. Szpinak rozmrażamy, dokładnie odsączamy z nadmiaru wody, a następnie blendujemy. 12. Na spód znajdujący się w tortownicy przekładamy masę śmietanową, a wierzch posypujemy pokruszonym ciastem. Ostudzone ciasto przecinamy na 2 części, mniej więcej na 1/3 jego wysokości. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 1 godzinę. Następnie dodajemy do niej cukier puder, ostudzoną galaretkę i całość miksujemy przez krótką chwilę, do połączenia się wszystkich składników. 10. 8. W 1 szklance wrzątku rozpuszczamy galaretkę i odstawiamy do przestygnięcia. 13. Całość wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. SMACZNEGO! :) 11. Grubszy spód przekładamy z powrotem do tortownicy, natomiast cieńszy kruszymy, tak aby wyglądem przypominał mech. Całość mieszamy łyżką i wylewamy do tortownicy, którą wcześniej należy wysmarować masłem, a spód wyłożyć papierem do pieczenia. 2. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://bezcebuli88.blogspot.com/2015/11/ciasto-ze-szpinakiem-zielony-mech.html