Galette czyli rustykalna tarta ze śliwkami

Ana
Ciasta
12.09.2015 9:57
Galette czyli rustykalna tarta ze śliwkami
  • Czas gotowania: 100 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

- 260 g mąki (pszennej),

- 140 g masła (82% tłuszczu, schłodzonego),

- szczypta soli,

- 3,5 łyżki cukru pudru,

- 80 ml zimnego jogurtu naturalnego,

- ok. 500 g śliwek węgierek,

- odrobina cukru pudru do oprószenia/kakao/cynamon do oprószenia,

- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka (do posmarowania ciasta po bokach).

Przepis

Wszystkie składniki na kruchy spód powinny być zimne. Masło siekamy nożem, łączymy z cukrem pudrem, wrzucamy do misy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto, zagniatamy, a następnie formujemy z niego kulę. Owijamy ją folią spożywczą, wkładamy do lodówki do schłodzenia na ok. 30 min. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-5 mm na kształt przypominający koło, delikatnie podsypując mąką. Przenosimy delikatnie na blachę. Zostawiamy 2-3cm wolnego ciasta od brzegu, aby go założyć. Wykładamy śliwki pocięte na grubsze plasterki, tak aby ich plasterki na siebie zachodziły. Układamy w okrąg. Górę oprószamy kakao i ew. cukrem pudrem (lub robimy to po upieczeniu, polecam także wersję z oprószeniem cynamonem). Brzegi ciasta zakładamy do środka, lekko je zlepiając, aby nie odkleiły się podczas pieczenia. Ciasto na brzegach smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 40-60 min. Około 10 min. przed końcem pieczenia przełączyłam tylko na grzanie dolne, umieszczając blaszkę jak najniżej grzałki. Wyjąć, ew. wystudzić (bo na ciepło też jest pyszna) i podawać np. z gałką lodów lub polecam bez niczego. Miłego weekendu! :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną