meksykańska potrawka nie koniecznie z kurczakiem

Jacek
Obiad
17.08.2015 13:14
meksykańska potrawka nie koniecznie z kurczakiem

Składniki

- 1 opakowanie "Przyprawa kuchni meksykańskiej" Kamis

- 1 podwójna pierś z kurczaka (opcjonalnie)

- 2 średnie marchewki

- 1 duża cebula

- 1 duża papryka czerwona

- 4-5 ząbków czosnku

- puszka kukurydzy konserwowej 340-400g

- puszka czerwonej fasoli 400g

- puszka krojonych pomidorów 400g

- mrożonka warzyw w stylu meksykańskim 750g

- sól, pieprz, kmin rzymski, kolendra, papryka słodka, papryka ostra

- olej roślinny

Przepis

- (dla "mięsożernych") kurczaka kroimy w grubszą kostkę i podsmażamy na oleju przez 2-3 min., aż nabierze jasnej barwy

- paprykę kroimy w kostkę 1x2cm, cebulę w półpiórka, a marchewkę w słupki 3-4cm o przekroju 0,5x0,5cm i dodajemy do kurczaka

- mieszając smażymy kolejnych kilka minut

- do szklanki wlewamy 100ml wody i dokładnie mieszamy w niej zawartość opakowania przyprawy Kamis, a następnie wlewamy na patelnię do smażących się składników

- dodajemy fasolę i kukurydzę z puszek wraz z płynem i przeciskamy ząbki czosnku

- zmniejszamy ogień i dusimy 2-3 minuty pod przykryciem

- w moździerzu rozcieramy drobno po 1-1,5 łyżeczki kminu rzymskiego i kolendry

- dodajemy puszkę pomidorów, kmin rzymski i kolendrę, słodką paprykę i dla ostrości wedle uznania ostrą paprykę, a następnie solimy i posypujemy pieprzem, całość dokładnie mieszamy

- na koniec dodajemy mrożonkę i dusimy całość na małym ogniu przez około 15 minut mieszając co kilka minut

należy próbować czy warzywa nie rozgotowują się za bardzo - powinny stawiać opór przy przegryzaniu

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną