Ciasto kruche z budyniem i truskawkami

Agnieszka
Ciasta
11.06.2015 11:36
Ciasto kruche z budyniem i truskawkami
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 50 min

Składniki

SKŁADNIKI:

mąka 300 g

cukier 3 łyżki

masło 100 g

jajka 2 szt

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

cukier z wanilią 1 łyżeczka

truskawki 300 g

budyń 1 opakowanie

mleko 400 ml

Przepis

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę wymieszać z cukrem , proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Dodać jajka oraz ciepłe masło. Z wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto. 1/4 ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.

Tortownicę moja 20 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód ułożyć ciasto. Następnie przygotować budyń wg instrukcji na opakowaniu. Zmniejszyć ilość mleka z 500 ml na 400 ml. Truskawki umyć i pokroić. Na ciasto wylać budyń – nie musi być zimny, ułożyć owoce i posypać kawałkami schłodzonego ciasta. Jeżeli ciasto jest twarde , dla ułatwienia można zetrzeć je na tarce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temp 180 stopni. Ciasto kroić dopiero po wystudzeniu. Smacznego:)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną