Rolada biszkoptowa z nadzieniem cappuccino

Krzysztof
Ciasta
15.02.2015 16:01
Rolada biszkoptowa z nadzieniem cappuccino

Przepis

Składniki na biszkopt:

0,5 szklanki mąki

0,5szklanki cukru

3 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka przegotowanej, zimnej wody

Przygotowanie:

1. Białka należy ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i dalej ubijać, aż będą szkliste (wyglądem masa powinna wyglądać jak na bezę).

2. Do ubitych białek z cukrem dodajemy żółtka i dalej ubijamy.

3. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ale to już mieszamy delikatnie łyżką, aby nie utracić puszystości i łyżkę przegotowanej wody - dzięki temu biszkopt będzie elastyczny i łatwiejszy do zwijania.

4. Masę należy wylać na standardową blaszkę. Ciasto musi być równomiernie i cienko rozłożone.

5. Pieczemy w piekarniku, temperatura 180 stopni przez 20 - 25 min.

Masa cappuccino:

budyń śmietankowy bez cukru

200g masła

1/2 szklanki cukru

4 łyżki cappuccino w proszku

Budyń gotujemy na mleku z dodatkiem cukru wg przepisu na opakowaniu. Po ostudzeniu miksujemy z masłem. Na koniec wsypujemy cappuccino. Masę dobrze jest włożyć na godzinę do lodówki aby trochę stężała. Wystarczy posmarować biszkopt, zawinąć i gotowe.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną