Torcik z brzoskwinią, jagodami goji i hibiskusem

przepis
torcik z brzoskwinią, jagodami goji i hibiskusem
06Lis
Przepis

SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 16 CM

okrągłe biszkopty do wyłożenia dna – u mnie 11 sztuk

1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej na 1/2 litra wody

280 g serka homogenizowanego naturalnego 0%

2 średnie, dojrzałe brzoskwinie

10 g suszonych jagód goji

2 czubate łyżeczki suszonych kwiatów hibiskusa

3 łyżeczki żelatyny instant

2-3 łyżeczki cukru

WYKONANIE:

Galaretkę brzoskwiniową rozpuściłam w 1/2 szklanki wrzącej wody, lekko przestudziłam i zmiksowałam z serkiem homogenizowanym.

Kwiaty hibiskusa zalałam 1 i 1/3 szklanki wrzątku, odstawiłam do zaparzenia.

Żelatynę rozpuściłam w 1/2 szklanki wrzącej wody, połączyłam z przecedzoną herbatką z hibiskusa, dosłodziłam do smaku 2 łyżeczkami cukru.

Brzoskwinie sparzyłam, obrałam ze skórki, usunęłam pestkę i pokroiłam w średnią kostkę.

Tortownicę wyłożyłam folią spożywczą, na jej dnie rozłożyłam biszkopty. Na biszkopty wyłożyłam tężejącą masę z serka, na niej rozsypałam kostki brzoskwini, lekko je wciskając, i suche jagody goji.

Tortownicę wstawiłam do lodówki.

Kiedy masa serkowa lekko stężała, delikatnie wylałam na nią tężejącą galaretkę z hibiskusa. Ponownie wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia.

Sosik widoczny na talerzu powstał w wyniku zmiksowania 50 ml naturalnego jogurtu 0,1% i połówki brzoskwini.

następna inspiracja
Zobacz nasze filmy:
SKOMENTUJ
następna inspiracja
ZOBACZ RÓWNIEŻ