Mini serniczki sezamowe na orzechowym spodzie

Krzysztof
Przepisy
24.09.2014 10:32
Mini serniczki sezamowe na orzechowym spodzie

Przepis

Składniki (8-10 mini serniczków):

100 g mieszanki Felix + kilka orzechów do ozdoby

(orzechy nerkowca + orzeszki ziemne w miodzie)

2 łyżki masła

200 g sera z wiaderka

150 g serka mascarpone

2 łyżki pasty tahini

50 g cukru do wypieków

2 jajka

200 ml śmietany 36%

1 opakowanie cukru wanilinowego

1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

czekolada mleczna do posypania

CZAS PRZYGOTOWANIA: 160 MIN

POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Masło topimy na patelni, a gdy ostygnie, wrzucamy razem z orzechami do blendera. Miksujemy na masę o konsystencji mokrego piasku. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Na dno wykładamy orzeszki z masłem (ok. 1/2 łyżki na papilotkę) i dociskamy łyżką.

2. Ser z wiaderka, ser mascarpone, pastę tahini, jajka i cukier miksujemy na gładką masę, jedynie do połączenia składników. Przekładamy na orzechowy spód, wypełniając papilotki prawie do końca.

3. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy 25 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

4. Śmietanę ubijamy krótko, dodajemy cukier i ekstrakt i ubijamy na masę o pożądanej konsystencji. Wkładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy serniczki. Całość posypujemy wiórkami mlecznej czekolady i ozdabiamy orzechami. Smacznego! :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną