Orzechowo-cynamonowe frappe

Ewelina
Przepisy
31.08.2014 7:18
Orzechowo-cynamonowe frappe

Przepis

Orzechowo- cynamonowa frappe

1 porcja

składniki:

- 200 ml bardzo zimnego mleka

- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej o smaku orzechowym, np takiej, zwykła kawa rozpuszczalna też się sprawdzi, najlepiej ta w proszku: )

- 1 łyżka cukru trzcinowego

- 1 łyżka kremowego masła orzechowego

- 2 łyżeczki syropu orzechowego do drinków

- 1/4 łyżeczki cynamonu

- ok 100 g śmietanki 36%

- 1 łyżeczka cukru pudru

- posiekane orzeszki ziemne do dekoracji

Masło delikatnie roztopić w garnuszku- nie za długo, żeby nie było za ciepłe.

Mleko połączyć z masłem, kawą, syropem orzechowym, cukrem i cynamonem. Wszystko wymieszać dokładnie trzepaczką, aby powstał jednolity płyn. Wstawić na chwilę do lodówki.

Śmietankę ubić na sztywno, w połowie dodając cukier puder.

Kawę przelać do wysokiej szklanki, ozdobić bitą śmietaną i orzeszkami. Podawać od razu.

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną