Krem z groszku

Ewelina
Zupy
31.07.2014 11:03
Krem z groszku

Przepis

Potrzebujecie:

opakowanie groszku mrożonego (bo świeżego jeszcze nie ma)

ok.pół litra bulionu

ząbek czosnku

pół małej cebuli

masło (ktoś jest zdziwiony?)

sól, pieprz, pół łyżki soku z cytryny

ja dałam tymianek, ale może być też np. oregano

Jeśli lubicie zupy bardzo łagodne, to wszystko

Jeśli tak jak ja lubicie, żeby było chociaż trochę ostro, potrzebujecie małą papryczkę chilli, a jeśli chcecie żeby było ostro ekstremalnie, to np zieloną pastę curry

W garnku, na maśle (2-3 łyżki) podsmażacie cebulę, czosnek i tymianek. Zalewacie bulionem,solicie, wrzucacie groszek (2 łyżki możecie odłożyć, jeśli lubicie jak w zupie coś pływa)Gotuje się to około 10 minut. Miksujecie, a jeśli jest zbyt gęste dolewacie mleka.

Jak już jest na talerzu wrzucacie kilka groszków. Można posypac sobie fetą, albo małymi kawałkami mozzarelli, ja tego nie zrobiłam, ale niewykluczone, że zrobię bo nie powiedziałam tej zupie jeszcze ostatniego słowa. Posypujecie kawałeczkami chilli. Może być z grzankami, wtedy właściwie nie potrzeba łyżki, grzanki w tej roli mogą wystąpić.

No i tak. To jedyne co do tej pory dziś zrobiłam. A nie, sorry, jeszcze pranie, ale to tak bardziej pralka niż ja...

Może pomaluje paznkocie w takim razie. Na zielono.

Miłego dnia.Popołudnia właściwie. I smacznego, jak się skupicie to jeszcze dziś zdążycie!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną