Mini bezy z kremem limonkowym

Agata
Desery
04.08.2020 10:50
Mini bezy z kremem limonkowym

Kulinarne inspiracje Mini bezy z kremem limonkowym Mini bezy z kremem limonkowym Składniki Bezy: 6 białek (ok. 210 g) szczypta soli 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem limonkowy: 250 g kremówki 36% 125 g mascarpone sok z 1 limonki otarta skórka z limonki 3 czubate łyżki cukru pudru Na koniec dodajemy cukier puder, sok i skórkę z limonki i miksujemy tylko przez chwilę, aż składniki się połączą. Dodatkowo: sezonowe owoce, u mnie poziomki listki melisy lub mięty Wykonanie: Białka wraz z solą umieszczamy w dużej suchej misce. Wkładamy bezę do rękawa cukierniczego i formujemy coś w rodzaju miseczek z wysokich brzegiem lub gniazdek, do których później włożymy krem. To pyszny duet, a do tego sezonowe owoce, u mnie akurat są poziomki, ale tak naprawdę będą tu pasowały wszystkie owoce, więc dodajcie Wasze ulubione. Tym razem upiekłam mini bezy z kremem limonkowym. Wkładamy bezy i od razu zmniejszamy temperaturę do 90 stopni i suszymy bezy przez 100 minut. Gdy dodamy już cały cukier dodajemy sok z cytryny i mąkę. Po tym czasie bezy zostawiamy w piekarniku, aż do całkowitego wystudzenia. Jeśli zobaczycie, że beza robi się beżowa, to znaczy, że temperatura jest za wysoka i trzeba ją zmniejszyć. Cukier dodajemy po jednej łyżce i ubijamy już na najwyższych obrotach. Dziś królowa beza w nieco innym wydaniu, czyli w wersji mini.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2020/08/mini-bezy-z-kremem-limonkowym.html