Kulicz cruffin

Julianna
Wielkanoc
07.04.2020 18:07
Kulicz cruffin

Zawinięte ślimaki ułożyć jeden na drugim i włożyć do wysokich forem (na wykorzystuję puszki po brzoskwiniach, do środka wkładam wycięty krążek papieru na dno, boki też wykładam papierem, można boki posmarować masłem i posypać mąką).Formy przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania - ciasto powinno wyrosnąć prawie trzykrotnie (u mnie rosło 1,5 godziny).Nagrzać piekarnik do 170stC, na dno ustawić naczynie z gorącą woda, żeby wytworzyła się para. Ja upiekę na pewno, a Wy?;)Polecam również przepisy na inne babki wielkanocne:400g mąki luksusowej200ml mleka15g drożdży4 żółtka1/3 szklanki cukru1 łyżka masłaskórka otarta z małej cytrynyziarenka z laski waniliidodatkowo:150g miękkiego masła400g mieszanki bakaliowej (rodzynki, żurawina, pokrojone morele i śliwki)150ml rumuBakalie zalać rumem, odstawić na kilka dni. Po upieczeniu kulicze pozostawić na 10 minut w foremce, następnie wyjąć i studzić na kratce przykryte ściereczką. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w misce, przykryte ściereczką na godzinę (powinno co najmniej podwoić objętość).Bakalie osączyć z rumu, oprószyć mąką. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąt ok 20x30cm, posmarować miękkim masłem, posypać bakaliami, zwinąć w roladę. Wyrośnięte ciasto przenieść na stolnicę, podzielić na 2-3 części. Dodać drożdże, łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Odstawić na 10 minut, następnie dodać łyżkę masła i ponownie wyrobić ciasto.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obiadgotowy.pl/2020/04/kulicz-cruffin.html