Sernik Chatka Puchatka

Aleksandra
Desery
06.04.2020 17:36
Sernik Chatka Puchatka

Bardzo polecam :). Składniki: - 800 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie lub dobrej jakości sera z wiaderka - 100 g masła, w temperaturze pokojowej - 150 g cukru pudru - opakowanie cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią ( lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ) - 2 łyżki kakao - 36 sztuk herbatników Polewa kakaowa: - 2 łyżki masła - 4 łyżki cukru pudru - 3 łyżki kakao - 2 - 3 łyżki mleka Dodatkowo: - wiórki kokosowe lub posiekany orzechy do posypania Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem oraz z cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Deser jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu ( zwłaszcza jeśli użyjecie twarogu z wiaderka, którego nie trzeba już mielić, tylko pamiętajcie by wybrać dobrej jakości! nie może być zbyt rzadki ). Masę serową podzielić na 2 równe części, do jednej z nich dodać kakao i zmiksować. Na samym środku wyłożyć pozostałą masę z kakao w formie wałeczka. Na dość sporym kawałku folii aluminiowej ułożyć herbatniki w 3 rzędach po 6 herbatników ( razem 18 ). Znany i lubiany sernik bez pieczenia w charakterystycznym kształcie chatki, zbudowanej z herbatników. Polewa kakaowa: W garnuszku roztopić masło, dodać cukier puder, kakao oraz mleko, wymieszać do dokładnego połączenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2020/04/sernik-chatka-puchatka.html
Opowieści z piekarnika

Opowieści z piekarnika

Aleksandra

facebook