Zakwas na barszcz biały

Zakwas na barszcz biały

Składniki: 1 szklanka mąki pszennej typ 2000 lub 1850 3 szklanki przegotowanej letniej wody 5 ząbków czosnku 4 liście laurowe 6-7 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki majeranku Wykonanie: Mąkę wsypać do słoika. Jeśli potrzebujecie zakwas na żurek, to wystarczy mąkę pszenną, zamienić na żytnią i nie dodawać majeranku. W razie czego, można dolać 2-3 łyżki wody z ogórków kiszonych, żeby było szybciej. Kiedy zakwas będzie gotowy, przecedzić go przez sito i przechowywać w lodówce, jeśli od razu nie wykorzystacie. Trochę późno to zrobiłam w tym roku, ale do soboty akurat zdąży się ukisić.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://agusiowesmakolyki.blogspot.com/2020/04/zakwas-na-barszcz-biay.html