Domowe grissini z szynką parmeńską

Martyna
Przekąski
26.01.2020 18:34
Domowe grissini z szynką parmeńską

🙂 Składniki na 16 sztuk grissini: – 250g mąki pszennej – 150ml ciepłej wody – 20g świeżych drożdży – 2 łyżki oliwy – 1/2 łyżeczki cukru – 1/2 łyżeczki soli LUB – 250g grissini Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, chwilę wygniatamy i dzielimy na 16 części (najpierw na 4 i znów na 4). Gotowe i wystudzone grissini zawijamy w szynkę parmeńską i dekorujemy listkami bazylii lub rukoli, zawijając je w wraz z plastrami szynki lub kładąc na wierzch. Dzisiaj mam dla Was przepis na dwie wersje – błyskawiczną z gotowych grissini i podstawową, gdzie grissini wypiekamy sami. Dodajemy cukier i 2 łyżki mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut, aż rozczyn się spieni. – listki bazylii lub rukoli GRISSINI: Drożdże kruszymy w głębokiej misce, dodajemy ciepłą wodę i mieszamy. Ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. Uwielbiam takie przegryzki, gdyż ich przygotowanie zazwyczaj nie wymaga dużej ilości czasu, a na imprezach znikają w trymiga. Wlewamy rozczyn z drożdży cały czas mieszając łyżką, a na koniec dodajemy oliwę i zagniatamy ciasto.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/domowe-grissini-z-szynka-parmenska/