Sernik zebra

Patrycja
Ciasta
11.11.2019 13:33
Sernik zebra

Składniki (blaszka 23/33): ser twarogowy lub z wiaderka 1,5 kg, masło 200 g, jajka 7 szt cukier 300 g, budyń śmietankowy 1,5 szt, budyń czekoladowy 1,5 szt, kakao 3 łyżki, polewa: czekolada mleczna 1,5 tabliczki, mleko 5 łyżek, dodatkowo: migdały drobno posiekane 2-3 łyżki, Sposób przygotowania: Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Na środku blachy wylewamy na przemian po 2 łyżki masy jasnej, a następnie masę ciemną, jedna warstwa na drugą. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 160 st. C przez ok. 110 min. po upieczeniu nie należy otwierać piekarnika jeszcze przez 30 min. Na dno piekarnika kładziemy blaszkę z niewielką ilością wrzącej wody, dzięki której w piekarniku panuje wilgoć i sernik nie pęka. Czekoladę łamiemy na małe kawałki do rondelka, dodajemy mleko i stawiamy na palnik o małej mocy i cały czas mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Do miski przekładamy ser, wybijamy jajka, dodajemy cukier oraz budyń śmietankowy i miksujemy wszystko razem mikserem do połączenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2019/11/sernik-zebra.html