Letnie czekoladowe mini tarty z owocami na oleju rzepakowym

Krzysztof
Przepisy
12.06.2014 11:34
Letnie czekoladowe mini tarty z owocami na oleju rzepakowym

Przepis

Składniki na tarty (u mnie 5 sztuk):

250 g mąki pszennej

1/3 szklanki oleju rzepakowego

1 łyżka śmietany

1 jajko

4 łyżki kakao

około 40 g cukru pudru

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej kakao, jajko, cukier puder, śmietanę i olej. Z wymienionych składników wyrobiłam ciasto. Podzieliłam na 5 części. Każdą rozwałkowałam i wykładałam nim foremki.Po nakłuwałam widelcem. Na wierzch położyłam folię aluminiową i wysypałam fasolkę w celu obciążenia. Piec w 180 stopniach około 20 minut. Gotowe tarty zostawiłam do wystudzenia.

Krem budyniowy:

4 żółtka

20-25 g mąki ziemniaczanej

75 g cukru pudru

400 ml mleka

2 łyżeczki domowego cukru waniliowego (clik)

4 łyżki kokosu

Dodatkowo:

czereśnie

brzoskwinie

świeże listki mięty

Żółtka miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Mleko musimy zagotować i dodać do masy jajecznej. Ja całość jeszcze raz zmiksowałam i przelałam do rondelka w którym wcześniej gotowałam mleko. Jeszcze raz gotujemy wszystko na małym ogniu - cały czas mieszamy. Jak masa zaczęła gęstnieć dodałam kokos. Gotowa masa ma mieć konsystencję budyniu. Gotowy krem trochę przestudziłam i jeszcze ciepły przekładałam na tarty.

Tarty przyozdobiłam pokrojonymi brzoskwiniami, czereśniami i świeżą miętą :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną