Piernik Staropolski Część II - Pieczenie I Składanie

Iwona
Ciasta
20.11.2018 19:13
Piernik Staropolski Część II - Pieczenie I Składanie

Składniki potrzebne do upieczenia i złożenia piernika: - papier do pieczenia - twarda marmolada lub powidła śliwkowe - płatki migdałów lub drobno pokrojone orzechy polewa czekoladowa: - 60 g masła - 1 i 1/2 tabliczki czekolady mlecznej lub deserowej 1. Ciasto na piernik wyjmuje wcześniej tak 2-3 godziny aby się ogrzało i zmiękło. Piernik Staropolski Część II - Pieczenie I Składanie Na prośbę moich czytelników przyśpieszyłam troszkę i cześć II piernika staropolskiego już jest gotowa ;) Przyszła więc pora na pieczenie i składanie naszego dojrzewającego piernika. Ciasto wałkujemy albo już na papierze na którym będzie się piekło albo przenosimy je za pomocą wałka na blaszkę z papierem do pieczenia. Wystudzony piernik przekrawam na trzy równe paski, przekładamy marmoladą lub powidłami, owijamy papierem do pieczenia i obciążamy czymś ciężkim, odstawiamy na noc lub dłużej. 2. Następnie lekko podsypując stolnice i wałek, wałkuje na wielkość blaszki od piekarnika (moja ma 27 x 33 cm) na grubość około 0,5 cm. Składniki potrzebne do upieczenia i złożenia piernika: Przyszła więc pora na pieczenie i składanie naszego dojrzewającego piernika.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotowanietoproste.blogspot.com/2018/11/piernik-staropolski-czesc-ii-pieczenie.html