11 sposobów jak zagęścić sos lub zupę!

11 sposobów jak zagęścić sos lub zupę!
28Kwi

Co zrobić, aby nasz sos lub zupa trochę zgęstniały? Poniżej mamy kilka tradycyjnych i kilka nowych sposobów. Sprawdź, który najlepiej będzie pasował do Twojej potrawy.

REDUKCJA

Metoda stosowana najczęściej przy zagęszczaniu sosów. Jest zdrowa, bo nie dodajemy w celu zagęszczenia żadnych kalorycznych składników. Gotujemy sos na mocnym ogniu, często mieszając, aż odparuje mniej więcej o 1/3 lub o połowę. Musimy jednak uważać z przyprawami. Odparowywany sos, tracąc wodę, koncentruje wszystkie inne smaki, będzie zatem o wiele bardziej słony czy ostry niż przed redukcją.

MASŁO

Gotując sos lub zupę na niewielkim ogniu, dodajemy po kawałku masła, cały czas mieszając (1-2 łyżki na rondel sosu,czy garnek zupy). Masło nie powoduje bardzo mocnego gęstnienia, ale dzięki niemu sos jest ładnie błyszczący i zyskuje przyjemny, maślany smak.

BESZAMEL

Jeśli sos ma służyć jako zagęstnik do sosów lub zup, powinien być pozbawiony wszystkich charakterystycznych przypraw poza solą. Gdy sos jest zimny, należy go najpierw rozprowadzić w odrobinie gorącego sosu. Sprawdź nasz przepis na beszamel.

ZASMAŻKA

Tradycyjny sposób najczęściej stosowany przez nasze mamy i babcie, jednak trochę mało dietetyczny. Przygotowanie zasmażki, to podsmażenie mąki pszennej na maśle w ilości 1:1. Jeśli chcemy zagęścić zupę lub jasny sos, mąkę podsmażamy krótko, żeby nie była surowa. Natomiast jeśli mamy zamiar przygotować sos ciemny, możemy mąkę przyrumienić , co nada koloru i smaku.

ŚMIETANA/MASCARPONE/SEREK TOPIONY

Zagęszczanie śmietaną również należy do jednych z najbardziej popularnych. Śmietanę przed dodaniem do sosu, musimy rozprowadzić z kilkoma łyżkami gorącego sosy, czy zupy. Świetną alternatywą dla tego zagęstnika jest serek mascarpone lub serek topiony.

WARZYWA

Możemy użyć do tego celu warzyw, w których dusiło się lub piekło mięso, np. marchewki, ziemniaków, dyni, selera, korzenia pietruszki, cebuli. Wyciągamy kilka obgotowanych, miękkich warzyw z garnka, blendujemy na gładką masę i dodajemy z powrotem do sosu, delikatnie mieszając.

Zdjęcie 11 sposobów jak zagęścić sos lub zupę! #1

ORZECHY

Najczęściej stosowany sposób w kuchni indyjskiej. Tam zazwyczaj używa się zmiksowanych nerkowców, ale równie dobrze możemy użyć orzeszków pinii, czy uprażonych wczesniej migdałów lub orzechów laskowych. Musimy się liczyć z tym, że po dodaniu orzechów, potrawa nie będzie już klarowna.

PIECZYWO

Ponoć zagęszczanie potraw bułką tartą wymyślili Włosi. Decydując się na ten sposób, powinniśmy być ostrożni i dodawać bułkę pomału i stopniowo, żeby nie zagęścić dania za bardzo. Bułka tarta zmienia trochę smak potraw, dlatego najlepiej nadaje się do ciemnych, wyrazistych sosów.

PŁATKI OWSIANE

Dodajemy je do gorącego sosu w całości lub po wcześniejszym zmieleniu. Gotujemy, aż się rozkleją i zagęszczą nam sos. Jeśli nie chcemy widzieć płatków w potrawie, można sos przetrzeć przez sitko.

CZEKOLADA

Czekolady używamy do przygotowania takich potraw jak meksykański sos mole poblano. Taki sposób sprawdzi się i w naszej kuchni, pod warunkiem, że użyjemy wysokiej jakości, gorzkiej czekolady. Sosy na bazie czekolady pasują do indyka i dań z dziczyzny.

Zdjęcie 11 sposobów jak zagęścić sos lub zupę! #2

ŻÓŁTKO

Żółtek używamy do lekkiego zagęszczenia i wydobycia smaku delikatnych sosów. Roztrzepane żółtka dodajemy, wlewając cieńką strużką, ciągle mieszając. Sos musi gotować się wtedy na wolnym ogniu, żeby żółtka się nie zważyły.

następna inspiracja
Zobacz również:
loading...
następna inspiracja
ZOBACZ RÓWNIEŻ