Jak jeść szczaw i czy w ogóle warto? Przepisy

Patrycja
Kulinaria
08.06.2020 11:55
Jak jeść szczaw i czy w ogóle warto? Przepisy

Szczaw to występujące wiosną, zielone, warzywo liściaste, które warto włączyć do swojej diety. Jest źródłem witamin i składników mineralnych, ma wiele właściwości zdrowotnych i często znajduje zastosowanie w kuchni. Jednak spożywanie go w nadmiarze może prowadzić do pewnych schorzeń: powodować wypłukiwanie wapnia i kamicę nerkową. Czy w związku z tym warto go jeść? Poznaj właściwości szczawiu i proste przepisy na wiosenne dania.

Zdjęcie Jak jeść szczaw i czy w ogóle warto? Przepisy #1

Zdrowotne właściwości szczawiu

Szczaw jest bogactwem witaminy A, C i witamin z grupy B oraz składników mineralnych: magnezu, żelaza, potasu i krzemu. Korzystnie wpływa na zdrowie, pobudza apetyt i wspomaga trawienie. Działa moczopędnie i przeciwutleniająco, pobudza produkcję czerwonych krwinek. Pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, wpiera pracę wątroby i woreczka żółciowego, pomaga przy schorzeniach serca.

Zdjęcie Jak jeść szczaw i czy w ogóle warto? Przepisy #2

Wiosenne przepisy na dania ze szczawiu:

Zupa krem ze szczawiu

Składniki:

  • Duża garść świeżego szczawiu,
  • 2-3 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1,5-2 litry bulionu,
  • pieprz, sól,
  • gałka muszkatołowa,
  • 4 ugotowane jajka,
  • śmietana 18%

Szczaw opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, zeszklij na łyżce masła. Dodaj pokrojone ziemniaki, zalej bulionem i gotuj do miękkości. Dodaj szczaw, gotuj przez 10-15 minut, dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zblenduj na gładki krem, podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami i łyżką śmietany.

Zdjęcie Jak jeść szczaw i czy w ogóle warto? Przepisy #3

Wiosenna sałatka ze szczawiu

Składniki:

  • Duża garść świeżego szczawiu,
  • 200 g świeżego szpinaku lub miks sałat,
  • pęczek rzodkiewki,
  • 200 g pomidorów koktajlowych,
  • 1 ogórek,
  • 1 cebula.

Sos:

  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • sól, pieprz.

Szczaw i szpinak dokładnie opłucz i włóż do miski. Pozostałe warzywa umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Przygotuj sos, wymieszaj wszystkie składniki, tak by powstała jednolita emulsja. Sałatkę polej sosem i podawaj z grzankami lub bagietką.

Zdjęcie Jak jeść szczaw i czy w ogóle warto? Przepisy #4

Czy szczaw może zaszkodzić?

Szczaw zawiera duże ilości kwasu szczawiowego, który wiąże wapń zawarty w organizmie, czyniąc go nieprzyswajalnym. Dlatego spożywanie szczawiu w nadmiarze, może prowadzić do wypłukiwania wapnia, a szczawiany mogą odkładać się w nerkach, w postaci kamieni nerkowych. Z tego powodu, przygotowując dania ze szczawiu, warto do nich dodawać produkty na bazie mleka, śmietany lub jajek, by wyrównać straty wapnia w organizmie.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną