Tofurnik mango

Kulinaria
27.03.2020 13:59
Tofurnik mango

Tofurnik mango - ratunek dla weganów i nie tylko!

Dziś chciałabym Wam przedstawić przepyszną alternatywę dla sernika na zimno.

Tofurnik robiony jest z tofu, czyli twarożka sojowego otrzymywanego w procesie koagulacji mleka sojowego.

Zapewniam, że ciasto zachwyci Was swoim niepowtarzalnym smakiem, a mango idealnie doda mu charakteru.

Nie jesteś weganinem? Nie szkodzi! Wypróbuj przepis i sam się przekonaj!

View this post on Instagram

[eng soon⤵️] Potrzymałam Was w niepewności kilka godzin ale dostałam tyle serduszek! 🧡 czasami niektóre przepisy będę dodawała w dwóch osobnych posta 🥰 Także o to przepis 🥭🥥🎂 Tofurnik mango: Spód: 📍daktyle 250 gram 📍100 gram mąki kokosowej 📍200 gram płatków owsianych 📍woda lub mleko kokosowe do sklejenia Masa: 📍3 kostki tofu (po 180 gram każda) 📍puszka pulpy mango lub puree mango z 2 owoców 📍3 łyżki syropu daktylowego 📍opakowanie budyniu wegańskiego waniliowego bezglutenowego 📍3 łyżki agaru lub żelatyny (wersja nievege) 📍puszka mleka kokosowego schłodzonego 📍opcjonalnie dwie łyżki pasty kokosowej @krukam Daktyle namaczamy na minimum 15 min w gorącej wodzie. Mąke kokosową mielimy z płatkami owsianymi i namoczonymi daktylami. Dodajemy wodę lub mleko tak, aby lekko się skleiła. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem lub tak jak ja - smarujemy olejem i obsypujemy mąką kokosową. Spód tortownicy wykładamy masą owsianą i wstawiamy do lodówki. Z puszki mleka kokosowego oddzielamy gęstą część, a wodę dajmy do garnuszka. Do połowy wody z mleka dodajemy agar, mieszamy, rozpuszczamy i zagotowujemy na 30 sekund. To samo robimy z budyniem. Budyń i agar wlewamy do blendera, dodajemy tofu i syrop oraz gęstą część mleczka kokosowego. Mielimy na gładką konsystencje. Mango obieramy ze skóry wydrążamy z pestki i dorzucamy do blendera lub dodajemy pulpę i paste kokosową. Wszystko mielimy na gładką konsystencję. Gdy masa delikatnie zastygnie przelewamy ją do naszej formy. Ja powpychałam do niej borówki i ozdobiłam również nimi góre ciasta ( + na górze dałam trochę puree mango robiąc kleks). Odkładamy na całą noc do lodówki. Po tym czasie jest gotowe! Smacznego! Jeden kawałek z ośmiu to około 300 kcal B:16 T:9 W:43 ————————————————- #mango #cheesecake #yum #sernik #vegan #vege #wegański #weganizm #fruits #smacznie #fitfood #fit #food #foodporn #eat #loveeat #smacznie #breakfast #tofu #tofurnik #tofucake

A post shared by Kasia Bar (@fit_ate) on

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną