Plastikowe akcesoria kuchenne. Naukowcy przed nimi ostrzegają!

Patrycja
Kulinaria
27.02.2020 14:41
Plastikowe akcesoria kuchenne. Naukowcy przed nimi ostrzegają!

Wśród akcesoriów kuchennych w naszym domu, na pewno znajdziemy plastikowe narzędzia, jak szpatułki, sztućce, czy pojemniki do przechowywania żywności. Są wygodne, trwałe, tanie i łatwo dostępne. Czy jednak warto z nich korzystać?

Zdjęcie Plastikowa łopatka do obracania naleśników? Naukowcy radzą ją wyrzucić! #1

Odpowiedź brzmi NIE! Pozbądź się plastikowych akcesoriów!


Najnowsze doniesienia naukowe wskazują, że część plastikowych produktów, zawiera szkodliwe substancje, tzw. oligomery syntetyczne, które pod wpływem wysokiej temperatury (pow. 70 C) mogą przenikać do jedzenia! Toksyczne związki mogą powodować wiele chorób, m.in. tarczycy i wątroby, prowadzić do zwiększenie poziomu złego cholesterolu, czy ryzyka powstawania nowotworów i problemów z płodnością. Także tanie i łatwo dostępne produkty z czarnego nylonu, pod wpływem wysokiej temperatury wydzielają trujący związek metylenodianilinę (4,4-MDA), który ma działanie kancerogenne.
W szkodliwe reakcje chemiczne z plastikami, mogą wchodzić też kwaśne produkty, jak kapusta czy kiszone ogórki.

Zdjęcie Plastikowa łopatka do obracania naleśników? Naukowcy radzą ją wyrzucić! #2

Wyrzuć niebezpieczne plastiki

Zrób więc przegląd swoich kuchennych szafek i wyrzuć szkodliwe, niepotrzebne akcesoria. Zamień plastikowe narzędzia na drewniane, metalowe lub silikonowe sprzęty. Wybieraj pojemniki ze szkła lub tworzywa polipropylenowego, drewniane deski do krojenia, silikonowe formy do pieczenia. Takie narzędzia są bezpieczne w kontakcie z żywnością, odporne na ekstremalne temperatury, nie zmieniają zapachu ani smaku żywności, a co najważniejsze nie zawierają trujących, szkodliwych dla zdrowia substancji!

Wybieraj mądrze

Jeśli już używamy plastikowych narzędzi, wybierajmy takie z dobrych jakościowo materiałów, z certyfikatem bezpieczeństwa i odpowiednim oznaczeniem. Do przechowywania żywności sięgajmy po opakowania oznaczone cyfrą 2 (HDPE) oraz 5 (PP). Podczas gotowania i podgrzewania jedzenia, wystrzegajmy się produktów z czarnego nylonu, zawierającego silnie rakotwórczy związek 4,4-MDA. Unikajmy też opakowań z bisfenolem- jeśli na produkcie nie ma symbolu „BPA free”, najlepiej w ogóle nie używać.

Zdjęcie Plastikowa łopatka do obracania naleśników? Naukowcy radzą ją wyrzucić! #3

Akcesoria kuchenne są niezbędne w naszym domu i ułatwiają przygotowywanie wielu posiłków, zadbajmy więc o to, aby wybierać funkcjonalne i bezpieczne narzędzia, dobre dla naszego zdrowia i środowiska.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną