Ekspresowy ZAKWAS NA ŻUR– zrób go sama na święta! Przepis LAST MINUTE

Ekspresowy ZAKWAS NA ŻUR– zrób  go  sama na święta! Przepis LAST MINUTE
26Mar

Ekspresowy ZAKWAS NA ŻUR – zrób go sama na święta!

Sekretem udanego żurku jest przede wszystkim naturalny zakwas oraz odpowiedni balans składników. Poznaj przepis na tradycyjny zakwas oraz na pyszny żurek.

PRZEPIS NAZAKWAS LAST MINUTE:

Zdjęcie Ekspresowy ZAKWAS NA ŻUR– zrób  go  sama na święta! Przepis LAST MINUTE #1

Składniki:

-Pół szklanki mąki żytniej (typ 720),

-Pół szklanki mąki żytniej razowej,

-2-3 szklanki przegotowanej ciepłej wody,

-3 ząbki czosnku,

-Skóra z chleba żytniego lub razowego (najlepiej na naturalnym zakwasie).

Przygotowanie:

-Wymieszaj w słoiku obie mąki i zalej wodą.

-Dodaj czosnek i skórkę chleba (opcjonalnie) następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

-Przykryj słoik lnianym materiałem, zabezpiecz wieko sznurkiem lub gumką.

-Odstaw słoik w ciepłe miejsce.

-Zakwas będzie gotowy w ciągu 3 dni. Wtedy przekładamy słoik do lodówki.

Zdjęcie Ekspresowy ZAKWAS NA ŻUR– zrób  go  sama na święta! Przepis LAST MINUTE #2

PRZEPIS NA ŻUREK:

Składniki:

-2 litry bulionu

-Pół litra zakwasu

-Biała kiełbasa surowa

-150 g boczku wędzonego

-1 cebula

-2 ząbki czosnku

-Łyżka chrzanu

-2-3 łyżki śmietany

-Majeranek suszony – 1,5 łyżki

-Jajko gotowane

-Przyprawy (sól, pieprz)

Przygotowanie:

-Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Następnie dodaj pokrojoną cebulę i smaż razem z boczkiem, aż się zarumieni.

-Podgrzej bulion i dodaj do niego boczek z cebulą.

-Dodaj również białą kiełbasę i całość gotuj przez 30-40 min.

-Po tym czasie dodaj zakwas.

-Dodając zakwas próbuj, czy smak nie jest już zbyt kwaśny.

-Następnie dodaj do garnka rozgnieciony czosnek, majeranek i chrzan.

-Gotuj zupę jeszcze 10-15 minut, a na koniec dodaj śmietanę.

Zdjęcie Ekspresowy ZAKWAS NA ŻUR– zrób  go  sama na święta! Przepis LAST MINUTE #3

następna inspiracja
Zobacz nasze filmy:
SKOMENTUJ
następna inspiracja
ZOBACZ RÓWNIEŻ