Kompot z ałyczy

Nawoja
Koktajle
09.08.2018 22:31
Kompot z ałyczy

- pestki ałyczy bardzo trudno odłączyć od miąższu, w mirabelkach nie ma z tym problemu i pestkę można łatwo usunąć Taki kompot, mocno schłodzony w lodówce, idealnie sprawdzi się podczas upałów. Kompot z ałyczy - 3 l wody - 4 szklanki owoców ałyczy - ok. 2 łyżki miodu (w zależności jak słodkie lubicie) - 5 goździków lub 1 laska cynamonu (opcjonalnie) Ałycza to gatunek śliwy, jej owoce są podobne do mirabelek, jednak są dwie znaczące różnice między owocami: - owoce ałyczy są rumiane (pomarańczowo-żółto-czerwone), natomiast mirabelki mają zawsze jednolity kolor (pomarańczowy, żółty lub bordowy) Wcześniej nie należy dodawać miodu, ponieważ przy wyższej temperaturze traci on swoje lecznicze właściwości i po prostu zamienia się w zwykły cukier. Owoce umyć, pozbawić ogonków, wrzucić do garnka z wodą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.my-caprice.pl/2018/08/kompot-z-ayczy.html