ZIELONE KOKTAJLE NA ZDROWIE! #4 NIEZBĘDNE SKŁADNIKI + PRZEPISY

Ola
Koktajle
11.01.2018 22:59
ZIELONE KOKTAJLE NA ZDROWIE! #4 NIEZBĘDNE SKŁADNIKI + PRZEPISY

Koktajle na bazie selera naciowego podbiły Stany Zjednoczone, czas na Polskę! PRZEPISY: włoska uczta 2 garści rukoli 2 garści szpinaku 2 garści bazylii 2 średniej wielkości jabłka 1 pomarańcza detoks 2 średniej wielkości jabłka 1 cytryna kilka liści jarmużu natka pietruszki seler naciowy 2 marchewki turbo spalanie1 jabłko 4 garści szpinaku pół ananasa 1 grejpfrut Warto dodać, że warzywo to jest dobrym źródłem żelaza, jednak wbrew powszechnej opinii, zawartość tego pierwiastka nie jest na tyle duża, jak przypuszczano jeszcze kilkanaście lat temu - za błędną informację odpowiedzialność ponoszą naukowcy, którzy publikując wyniki badań, postawili przecinek w... innym miejscu, niż powinni, zwiększając tym samym zawartość żelaza w szpinaku o stokroć. Ciekawostką może być fakt, że liście jarmużu zawierają substancje znane jako indole, które pobudzając metabolizm wątroby, wpływają na rozpad i wydalanie estrogenu, czego wynikiem jest zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka o podłożu hormonalnym. UWAGA: Osoby cierpiące na kamicę nerkową, powinny ograniczyć spożywanie szpinaku ze względu na występujący w nim kwas szczawiowy, który może powodować powstawanie kamieni. Seler naciowy To bardzo dobre źródło potasu, który pełni funkcję m.in. strażnika ciśnienia krwi, zawiera także substancje działające przeciwzapalnie, dzięki czemu może przynosić ulgę w dolegliwościach towarzyszących dnie moczanowej, a także chorobom stawów. Występujący w liściach szpinaku kwas foliowy, to ważny składnik diety przyszłych mam - jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu - zmniejsza ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej, a także wrodzonych wad serca i układu moczowego. Naukowcy z Harvard School of Public Health, badający wpływ żywności na zachorowalność na raka, odkryli, że jarmuż jest warzywem wykazującym skuteczne działanie antynowotworowe. Obecność w warzywie witaminy E, wpływa pozytywnie na kondycję skóry, przyspieszając zachodzące w niej procesy regeneracyjne. Poza tym, warzywo to jest źródłem żelaza, które występuje w jarmużu w łatwo absorbowanej postaci. Jest źródłem antyoksydantów, chroniących organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także luteiny i zeaksantyny, które wpływają pozytywnie na narząd wzroku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.blokwpiwnicy.pl/2018/01/zielone-koktajle-na-zdrowie-4-niezbedne.html